SUOMEN KULTTUURIRAHASTON ETELÄ-SAVON RAHASTOLTA APURAHA MIKKELIN TEATTERILLE

Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry sai tämän vuoden Suomen Kulttuurirahaston haussa apurahan Sylvi Kekkosen elämää käsittelevän näytelmäkäsikirjoituksen sovittamiseen. Kyseessä on Maia Häklin kirjoittama Sylvi – ensimmäinen nainen -niminen draama, jossa tositapahtumat ja fiktio kietoutuvat yhteen saumattomaksi tarinaksi. Näytelmä pohjautuu väljästi, vuonna 2019 Finlandia-ehdokkaanakin olleeseen, Johanna Venhon Ensimmäinen nainen -romaaniin.

Mikkelin Teatteri saa päivitetyn version

Näytelmä kantaesitettiin Porin Teatterissa vuonna 2023, mutta Mikkelissä nähdään päivitetty versio. Teatterinjohtaja Pekka Laasonen: ”Näin Porin Teatterin version ja pidin siitä kovasti. Olin pohtinut jo aikaisemmin, että Sylvi Kekkonen jos kuka ansaitsisi näytelmän Mikkelin Teatteriin johtajakaudellani ja tässä se nyt oli. Tavallaan. Itsekin eteläsavolaisena jäin kaipaamaan näytelmästä viittauksia Sylvin lapsuuteen ja nuoruuteen; Pieksämäellä, Puumalassa ja Mikkelissä. Niinpä otin yhteyttä näytelmän kirjoittaneeseen Maia Häkliin ja kysyin, saisimmeko häneltä hieman ”eteläsavolaisemman” version tästä kaikin puolin erinomaisesta näytelmästä. Maia sanoi kyllä ja siitä koko prosessi pyörähti käyntiin. Olen todella kiitollinen Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolle heidän myöntämästään apurahasta, sillä ilman sitä tämä sovitustyö olisi jäänyt tekemättä.”

Sylvi Uinon syntymästä tulee 125 vuotta

Pieksämäellä ensiparkaisunsa päästäneen Sylvi Kekkosen – omaa sukua Uinon - syntymästä tulee ensi vuoden maaliskuussa satakaksikymmentäviisi vuotta ja hänen elämästään kertovan näytelmän ottaminen ohjelmistoon on Mikkelin Teatterin tapa kunnioittaa edesmenneen eteläsavolaisen suurnaisen juhlavuotta.

Näytelmän ohjaajana vierailee Hanna Ryti. Hänen aikaisempia töitään Mikkelin Teatterille ovat Liisa ihmemaassa sekä Veljeni Leijonamieli.  Sylvi – ensimmäinen nainen näytelmän ensi-ilta on helmikuussa 2025.