Mikkelin teatterin toiminta vahvasti uhattuna

Valtio julkaisi lokakuun lopulla VOS-teattereille vuonna 2025 jaettavien avustusten määrän. Mikkelin Teatterin kohdalla uutiset ovat tylyä luettavaa. Avustus laskee lähes 11 % tämänvuotiseen verrattuna ja se on täystyrmäys muutenkin rahoitusvaikeuksissa kamppailevalle teatterille.

Mikkelin Teatterin hallintojohtaja Jaana Aholainen: ”Pahin skenaario toteutui. Sen lisäksi, että meiltä vietiin kolme ja puoli henkilötyövuotta, myös jäljelle jääneiden henkilötyövuosien yksikköhintaa laskettiin. Rahaksi muutettuna vaikutus on yli 106.000 euroa. Kun tähän lisätään Mikkelin kaupungin viimevuosina tehdyt avustusleikkaukset, hintojen, vuokrien ja palkkojen nousut sekä koronan aiheuttama ryhmämyynnin lasku, on tilanteemme lähestulkoon toivoton. Kiinteiden kulujemme – kiinteistökulujen sekä vakituisen henkilökunnan palkkojen – osuus vuosibudjetistamme on jatkossa niin suuri, ettei laadukkaan ja ympärivuotisen esitystoiminnan ylläpitämiselle ole edellytyksiä. Irtisanomisilla tätä solmua ei avata, sillä henkilökuntamme määrä on jo nyt vahvasti alimitoitettu ja toistuvissa lomautuksissa ei ole mitään järkeä.”

Leikkaukset vievät pohjan nykymuotoiselta toiminnalta

Myös teatterinjohtaja Pekka Laasonen on erittäin huolissaan julkisen rahoituksen tulevaisuuden näkymistä. Erityisesti ohjelmiston näkökulmasta: ”Kyllä lähti ilmat pihalle, kun tieto ensi vuoden valtionavuista julkistettiin. Näin kovassa paikassa en ole ollut kertaakaan urani aikana. Mikkelin Teatterin toimintaedellytyksiä ollaan nyt kuristamassa siihen suuntaan, etten näe toiminnalle nykyisellä mallilla mitään tulevaisuutta. Varsinkin kun valtionapuun on suunniteltu vastaavaa leikkausta myös vuodelle 2026. Meidän täytyy nyt pohtia tarkkaan, mihin resurssimme riittävät tulevaisuudessa. Mikäli kaupungin kanssa ei päästä sopimukseen avustuksen palauttamisesta aikaisemmalle tasolle, tai heidän perimiensä vuokrien merkittävästä laskusta, on meidän ainakin etsittävä edullisemmat tilat toiminnallemme. Nyt maksamme kaupungille vuokraa yli 400.000 euroa joka vuosi ja siihen meillä ei ole enää varaa.”

Myös teatterin ohjelmistopolitiikkaa on mietittävä aivan uudesta kulmasta. Pekka Laasonen: ”Meillä on jo nyt yksi Suomen pienimmistä taiteellisista henkilökunnista, mitä tulee maamme ammattiteattereihin. Ihmiset ovat erittäin kuormitettuja ja esim. vierailevien näyttelijöiden käyttö aika ajoin on tuonut hieman helpotusta tähän. Toisaalta suurimpaan osaan näytelmiä meidän oma väkemme ei kerta kaikkiaan edes riitä, joten freelancereita on käytetty myös siksi, että se on ollut välttämätöntä. Jatkossa meillä ei ole juurikaan varaa tällaisen, vaan teemme pieniä kamarinäytelmiä omalla porukalla. Myös kesäteatterin kohtaloa on mietittävä, sillä nykyiseen ympärivuotisuuteen ei ole rahaa. Yksi vaihtoehto on lopettaa esitysten valmistaminen Naisvuorelle kokonaan ja hyvästellä kohta seitsemänkymmenvuotinen perinne. Eikä sekään ole poissuljettu vaihtoehto, että yli satavuotias ammattiteatteritoiminta loppuu Mikkelistä kokonaan. Eihän toimintamme jatko ole mitenkään perusteltua, ellei sillä ole asianmukaisia toimintaedellytyksiä.”

Mikkelin Teatteri sai kaupungilta tälle vuodelle 941.000 euron toiminta-avustuksen, josta se maksaa vuokrina takaisin noin 400.000 euroa. Lisäksi teatteri on ostanut viime vuosina tuotteita ja palveluja paikallisilta yrityksiltä keskimäärin 340.000 eurolla. Teatteri työllistää vakinaisesti 30 henkilöä.